Χαμένοι στην… αθέτηση οι Έλληνες εκκοκκιστές

Χαμένοι στην… αθέτηση οι Έλληνες εκκοκκιστές

A- A+

Συγκρατημένα χαμόγελα για τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε αλλά κι έντονος προβληματισμός γιΆ αυτή που έρχεται καθορίζουν το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στα ελληνικά εκκοκκιστήρια. Δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο της φετινής χρήσης και ενώ επίκειται η δημοσίευση των επίσημων οικονομικών αποτελεσμάτων, παράγοντες της αγοράς μιλούν για μια «περίεργη» χρονιά, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας δεν ήταν άλλο από την εκτόξευση της τιμής του βαμβακιού σε επίπεδα-ρεκόρ. Από την εκτόξευση αυτή, εκτός από τους παραγωγούς, επωφελήθηκαν και τα εκκοκκιστήρια που είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν κέρδη ή να ισοσκελίσουν τις ζημιές προηγούμενων ετών.

Τη μεγαλύτερη κερδοφορία αναμένεται να εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους οι όμιλοι που ακολούθησαν το περασμένο καλοκαίρι την πρακτική της αθέτησης των συμβολαίων, προκειμένου να επωφεληθούν από το ράλι των τιμών.

Οι ίδιοι, ωστόσο, αλλά ενδεχομένως ακόμα και αυτοί που αποδείχτηκαν φερέγγυοι στις συναλλαγές τους, είναι πιθανό να βρεθούν τη σεζόν που ακολουθεί αντιμέτωποι με τα επίχειρα της συγκεκριμένης πρακτικής, η οποία «τραυμάτισε» την αξιοπιστία του κλάδου στο εξωτερικό.

¶νοδος μετά το 2008

Είναι γεγονός ότι η πορεία των ελληνικών εκκοκκιστηρίων τη δεκαετία ήταν έντονα πτωτική. Το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται από το 2008 και μετά, όταν δηλαδή ξεκίνησε η άνοδος στις τιμές βασικών εμπορευμάτων, ανάμεσά τους και το βαμβάκι.

«Ειδικά οι σεζόν 2008-09 και 2009- 10 έδωσαν «ανάσες» στον κλάδο, πόσο μάλλον όταν οι τράπεζες άρχισαν το ίδιο διάστημα να κλείνουν τις στρόφιγγες του δανεισμού», λέει στο Agronews ο αντιπρόεδρος των εκκοκκιστηρίων Ουσουλτζόγλου, Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου. Οι προϋποθέσεις ήταν αντίστοιχα ευνοϊκές και για τη χρονιά 2010-11, καθώς η τιμή συνέχισε να ανεβαίνει φτάνοντας στη διεθνή αγορά μέχρι και τα 220 σεντς/λίβρα.

Κάποιοι, όμως, φαίνεται ότι αποκόμισαν περισσότερα κέρδη από κάποιους άλλους: «Εκτιμούμε ότι όσοι δεν εκπλήρωσαν τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει θα εμφανίσουν κέρδη κοντά στο 20% του τζίρου τους. Κι αυτό παρά την πτώση του δολαρίου», σημειώνει ο ίδιος. Η αθέτηση των συμφωνιών, ωστόσο, δεν έρχεται αβρόχοις ποσί, καθώς συνεπάγεται σημαντική απαξίωση των ελληνικών εκκοκκιστηρίων στη διεθνή αγορά, η οποία, μάλιστα, ήδη αποτυπώνεται στη χαμηλή κινητικότητα που επικρατεί αυτή την περίοδο σε επίπεδο εμπορικών πράξεων: Εκτιμάται ότι μόλις 5-6.000 τόνοι έχουν μέχρι στιγμής προπωληθεί σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν και είχαν κλειστεί συμβόλαια για το 50-60% της παραγωγής.

Γιάννης Τσατσάκης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter