Ζημιές από την ξηρασία στην Αυστραλία

Ζημιές από την ξηρασία στην Αυστραλία

A- A+

Από την αρχή του νέου έτους η αγορά κινείται γύρω από τα 75 σεντς/λίμπρα αδυνατώντας να πάρει μια σαφή κατεύθυνση.

Οι αναλυτές αναμένουν την νέα έκθεση προσφοράς ζήτησης για τον Ιανουάριο, ενώ ζημιές «γράφει» η ξηρασία στην Αυστραλία. Τα κρατικά αποθέματά της στο τέλος του έτους έφταναν τα 4,97 εκατ. τόνους και εκτιμάται πως μέχρι το πέρας του προγράμματος τα στοκ θα φτάσουν τα 6 εκατ. Αυτό το γεγονός έχει κάνει τους κλώστες να βρίσκονται σε αναμονή καθώς γνωρίζουν πως σύντομα θα διοχετευθούν τοπικά βαμβάκια στην αγορά.

Πράγματι η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει σημαντικό κομμάτι των στοκ με μίνιμουμ τιμή τα 19.000 γιεν/τόνο και αναλογία 3:1. Δηλαδή ένας κλώστης θα μπορεί να αγοράσει 3 τόνους βάμβακος και θα έχει το δικαίωμα να πάρει άλλον 1 τόνο εισαγόμενου χωρίς δασμό. Η τιμή στην οποία θα πωληθούν τα αποθέματα θα επηρεάσει και το χρηματιστήριο.

Ελληνική αγορά

Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να διόρθωσε λιγάκι αλλά οι τιμές της σοδειάς μας ενισχύονται αποδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.

Τα αποθέματα είναι λίγα για την εποχή σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και γιΆαυτόν το λόγο οι εκκοκκιστές προσπαθούν να κρατούν τις προσφορές όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 80 σεντς ανά λίμπρα. Προς το παρόν για τα λευκά βαμβάκια και μικρές ποσότητες υπάρχουν κάποιοι Τούρκοι κλώστες που πληρώνουν επίπεδα των 79 σεντς ανά λίμπρα.

Γενικότερα όμως δεν υπάρχει κάποια αγορά ή εμπορικός οίκος που να ζητάει ελληνικό βαμβάκι σε κάποιες σοβαρά υπολογίσιμες ποσότητες. Τοπικά μπορεί να βαμβάκια να είναι λίγα, παγκοσμίως όμως υπάρχει επάρκεια του προϊόντος.

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter