Ζήτηση για ελληνικό βαµβάκι από Τουρκία «γιοκ»
Ζήτηση για ελληνικό βαµβάκι από Τουρκία «γιοκ»

Ζήτηση για ελληνικό βαµβάκι από Τουρκία «γιοκ»

A- A+
Η πολυαναµενόµενη αµερικανική έκθεση παγκόσµιας προσφοράς/ζήτησης βάµβακος δεν επηρέασε σηµαντικά τις χρηµατιστηριακές τιµές, παρότι ανακοινώθηκε µεγαλύτερη παραγωγή και µικρότερη κατανάλωση για τη νέα σεζόν, µε αποτέλεσµα τα τελικά παγκόσµια αποθέµατα να αυξηθούν.

Γιάννης Παπαδογιάννης


Αντιθέτως το χρηµατιστήριο πιέστηκε µαζί µε όλα σχεδόν τα χρηµατιστήρια αξιών και εµπορευµάτων, µόλις ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τα νέα στοιχεία πληθωρισµού. Η πτώση του πληθωρισµού ήταν µικρότερη από αυτή που περίµεναν οι αναλυτές. Το βαµβάκι αναζητά έναν καταλύτη ώστε να αντιδράσει ανοδικά, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως υπερ-πουληµένο.

Τα τουρκικά κλωστήρια απορρόφησαν περίπου το 60% της περσινής µας σοδειάς (2021-2022) στηρίζοντας διαρκώς τη βάση/πριµ που λάµβανε το ελληνικό βαµβάκι επί των χρηµατιστηριακών τιµών. Φέτος, τουλάχιστον για την ώρα, η ζήτηση από την Τουρκία είναι αναιµική, ενώ ακούγεται πως τουρκικά κλωστήρια κλείνουν/ακυρώνουν παλιότερα συµβόλαια, πληρώνοντας τις διαφορές τιµών, ισχυριζόµενοι πως δεν θα χρειαστούν άµεσα βαµβάκια. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να πιέσει το πριµ επί του χρηµατιστηρίου, µόλις γίνει διαθέσιµο το εκκοκκισµένο βαµβάκι. Οι µικρο-πωλήσεις στην Αίγυπτο δεν είναι αρκετές για να προσφέρουν στήριξη των τιµών µας.

Πηγή: agronews.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter