Οι βαμβακοκαλλιεργητές μοιράζονται τη διεθνή δέσμευση για βιωσιμότητα
Οι βαμβακοκαλλιεργητές μοιράζονται τη διεθνή δέσμευση για βιωσιμότητα

Οι βαμβακοκαλλιεργητές μοιράζονται τη διεθνή δέσμευση για βιωσιμότητα

A- A+
Ο ωκεανός δεν διαχωρίζει τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας και τις προκλήσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Pam Caraway

Έλληνες και Αμερικανοί αγρότες συγκεντρώθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να μοιραστούν την ιστορία τους για τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές με την ελπίδα ότι οι ηγέτες των καταναλωτών και των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη του 2023 SDG θα τη λάβουν υπόψη τους. 

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG 2023) την επόμενη εβδομάδα, αγρότες από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να μοιραστούν τι κάνουν για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα στην παραγωγή βαμβακιού. Ήρθαν στην πόλη για να πουν την ιστορία τους με την ελπίδα να τους ακούσουν και όσοι δεν ασχολούνται με τη γεωργία.

Η Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο σημείο καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες εξετάζουν την κατάσταση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και θέλουν να ανταποκριθούν στον αντίκτυπο των πολλαπλών, αλληλένδετων κρίσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Θα παρέχουν τελικά πολιτική καθοδήγηση υψηλού επιπέδου καθώς προχωρούν προς την επίτευξη αυτών των στόχων έως το 2030.

Από τις αντίθετες πλευρές του ωκεανού, οι ΗΠΑ και οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί βρήκαν κοινό έδαφος για να δώσουν το μήνυμα βιωσιμότητας του βαμβακιού στους παγκόσμιους ηγέτες.

Κοινά θέματα

Η συζήτηση περιελάμβανε δύο κοινά θέματα:

  1. Οι καλλιεργητές δεσμεύονται με πάθος να διαχειρίζονται τη γη τους προς όφελος των αγροκτημάτων τους, των περιοχών τους και του κόσμου μας.
  2. Οι κατασκευαστές και οι πελάτες τους –ιδιαίτερα στη βιομηχανία της μόδας– εκφράζουν αρχές βιωσιμότητας, αλλά αργούν να υποστηρίξουν οικονομικά αυτές τις προσπάθειες.

Ένας Έλληνας εκκοκκιστής είπε ότι η ομάδα του ζήτησε 7% premium από μια γνωστή εταιρεία. Και είπαν, «όχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο Ηλίας Κουρούδης, Διευθύνων Σύμβουλος στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στη Βόρεια Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που τα brands θα πρέπει να είναι πρόθυμα να πληρώσουν για να πουν την ιστορία της χρήσης ελληνικού βαμβακιού που καλλιεργείται με βιώσιμο τρόπο… Δεν βρήκαμε κανέναν που θα πληρώσει το 7%».

Στην άλλη άκρη του ωκεανού, ο παραγωγός του Μισισιπή Mark Noland και η σύζυγός του Cali είπαν ότι είχαν επιτυχία με έναν αγοραστή που δεσμεύτηκε για 1100 στρέμματα βαμβακιού τους.

Συνολικά, η τιμή υπαγορεύει τις αγορές βαμβακιού. Ενώ οι καλλιεργητές επιθυμούν να διατηρήσουν τη γη τους για τις μελλοντικές γενιές, η τιμή που καταβάλλεται για το βαμβάκι είναι αυτό που κρατά τη λειτουργία του αγροκτήματος βιώσιμη. Οι προσπάθειες βιωσιμότητας στο αγρόκτημα αποτελούν μπόνους για τον αγρότη, καθώς και για τον τελικό χρήστη.

Οι περισσότεροι αγρότες ανέφεραν ότι αναπτύσσονται βιώσιμα για την ικανοποίηση της σωστής διαχείρισης της γης τους. Και προτιμούν τον όρο αναγεννητικό παρά βιώσιμο. Να γιατί: «Νομίζω ότι όχι μόνο συντηρούμε, αλλά βελτιώνουμε τη γη», είπε ο αγρότης Sledge Taylor από τον Μισισιπή. «Ο πατέρας μου άφησε το αγρόκτημα σε καλύτερη κατάσταση, όπως θα το κάνω και εγώ».

Παρουσίαση τής συζήτησης

Η συζήτηση για την αειφορία φιλοξενήθηκε από την BASF μέσω των προγραμμάτων e3 και Certified Sustainable FiberMax (CSF) κάτω από τις brands σπόρων FiberMax και Stoneville. Οι αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα e3 στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο CSF στην Ελλάδα συμφωνούν σε συγκεκριμένες πρακτικές για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του βαμβακιού και την παροχή «seed to sewn» ιχνηλασιμότητας.

Για το e3 η BASF δημοσίευσε δεδομένα του 2022 που δείχνουν ότι η ομάδα μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 3.691 τόνους και έσωσε 489.653 τόνους εδάφους από τη διάβρωση.

Αυτά είναι κάποια από τα νούμερα που γνωστοποίησε η BASF και οι αγρότες ελπίζουν ότι οι δημοσιογράφοι της κλωστοϋφαντουργίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα τα δημοσιοποιήσουν. Εκτός από το Farm Press/Farm Progress, η εκδήλωση καλύφθηκε από το Business of Fashion, το Textile InSight και το Bloomberg.

Οι αγρότες ελπίζουν επίσης ότι οι ηγέτες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ θα εξετάσουν τις προσπάθειές τους όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για την ενδιάμεση αξιολόγηση σχετικά με το εάν επιτυγχάνουν τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που τέθηκαν για το 2030.

Η επικείμενη συνεδρίαση του ΟΗΕ είναι ο λόγος που ο αγρότης από το Τέξας, Ράντι Σμιθ, ταξίδεψε σε αυτή την πολυάσχολη περίοδο. Η BASF κάλεσε επίσης τη σύζυγό του Πατ, με την οποία γιόρταζε την 43η επέτειο του γάμου του αυτή την εβδομάδα.

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να πούμε την ιστορία πιστεύοντας ότι αν την πούμε αρκετά τελικά θα κάνει τη διαφορά», είπε ο Smith. «Δεν μπορείς να σηκώσεις τα χέρια ψηλά. Αν πιστεύεις πραγματικά σε αυτό, πρέπει να προσπαθήσεις άλλη μια φορά».

Πηγή: farmprogress.com

Gallery

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter