Cotton+: Τι ισχύει για το 2019
Cotton+: Τι ισχύει για το 2019

Cotton+: Τι ισχύει για το 2019

A- A+

Τι ισχύει για το 2019

Cotton+

Ένα βαμβάκι υψηλότερης αξίας με υπεραξία που επιστρέφει στον βαμβακοπαραγωγό

Η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την παραγωγή ενός βαμβακιού με υψηλότερη αξία, το οποίο θα είναι ποιοτικά καλύτερο ή πιστοποιημένο, και η υπεραξία του θα επιστρέφει στον παραγωγό, ο οποίος θα έχει έτσι ένα καλύτερο εισόδημα.

Επειδή πιστεύουμε ότι μία καλή τιμή βαμβακιού δημιουργείται από νωρίς, πριν τη σπορά, θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους παραγωγούς της περιοχής για το τι ισχύει για το 2019:

Το 2019 στο πρόγραμμα Cotton+ μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούν τις εξής ποικιλίες:

 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  1. Όλες οι ποικιλίες Fibermax
  2. ELPIDA και ARMONIA του Αγροτικού οίκου ΣΠΥΡΟΥ
  3. 9811 της Κ&Ν Ευθυμιάδης
  4. Η σειρά 3 της Deltapine-Ανδριώτης, δηλαδή 332, 377 και 396 (προτιμητέα η 332)
  5. Carisma της Progen-Χελαφάρμ

Στη Ροδόπη οι ποικιλίες αυτές θα παραλαμβάνονται όλες και στα δύο εκκοκκιστήρια μας και σε όλα τα κέντρα συγκέντρωσης που έχουμε στο νομό.

Αντίστοιχα προγράμματα θα τρέξουν και στον Έβρο.

Για τα Fibermax πρέπει να είναι το σύνολο της δήλωσης του παραγωγού καλλιεργημένο μόνο με ποικιλίες Fibermax, διότι αυτό απαιτεί το σύστημα πιστοποίησης «Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)».

Στις άλλες ποικιλίες μπορεί να καλλιεργήσει ο κάθε παραγωγός όσα στρέμματα επιθυμεί.

 

ΥΓΡΑΣΙΑ

Και στις 5 παραπάνω ποικιλίες θα μετρείται κατά την παράδοση η υγρασία και θα επιδοτείται όταν αυτή είναι χαμηλή. Από 13 και κάτω για κάθε βαθμό υγρασίας, η τιμή θα αυξάνεται κατά μισό λεπτό, σύμφωνα με τον πίνακα:

 

ΥΓΡΑΣΙΑ Από-έως Επιπλέον τιμή
13 12,5 -13,4 0,5
12 11,5 - 12,4 1,0
11 10,5 - 11,4 1,5
10 9,5 - 10,4 2,0
9 8,5 - 9,4 2,5
8 7,5 - 8,4 3,0
7 6,5 - 7,4 3,5
6 5,5 - 6,4 4,0

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

Fibermax: Όλα τα στρέμματα της δήλωσης ΠΡΕΠΕΙ  να είναι σπαρμένα με ποικιλίες Fibermax. Επιδοτούμε με 5 Ευρώ/στρέμμα τα ποτιστικά χωράφια και με 2 Ευρώ/στρέμμα τα ξηρικά. Τα ξηρικά δεν μπορούν να είναι πάνω από το 30% της συνολικής έκτασης της δήλωσης. Προϋπόθεση για την καταβολή αυτής τη επιδότησης είναι τα ποτιστικά χωράφια να έχουν μέση απόδοση πάνω από 280 κιλά/στρέμμα.

ELPIDA: Επιδοτούμε με ένα λεπτό/κιλό τις ποσότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας.

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΣΠΟΡΟΥ ΣΠΟΡΑΣ

Σε συνεννόηση με τις εταιρείες σπόρων και σε μια κοινή προσπάθεια εταιρειών σπόρων, εκκοκκιστηρίων και παραγωγών για την παραγωγή ενός καλύτερου βαμβακιού, ισχύουν τα εξής για την αγορά των σπόρων που μετέχουν στο πρόγραμμα Cotton+

  • Fibermax: Θα επιδοτείται από το εκκοκκιστήριο μας κάθε σακί σπόρου της ποικιλίας με 3 Ευρώ. Το ποσό θα πληρώνεται στον παραγωγό στο τέλος της σαιζόν κατά την εκκαθάριση.
  • ELPIDA: Οι παραγωγοί που θα είναι στο πρόγραμμα θα μπορούν να πληρώνουν με δική μας επιταγή Νοεμβρίου τα καταστήματα εφοδίων και να έχουν έκπτωση επί της τιμής «επί πιστώσει». Έκπτωση θα έχουν επίσης και όσοι πληρώνουν τοις μετρητοίς.
  • 9811: Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα θα έχουν έκπτωση στο αποφυλλωτικό της εταιρείας Κ&Ν Ευθυμιάδης kabuki.
  • Deltapine: Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να πληρώνουν με δική μας επιταγή Νοεμβρίου τα καταστήματα εφοδίων και να έχουν έκπτωση επί της τιμής «επί πιστώσει».

 

ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ Cotton+

Επειδή πρώτος μας στόχος είναι η παραγωγή όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων βαμβακιού αυξημένης αξίας, ότι κάνουμε στο εξής θα είναι για την ενίσχυση του βαμβακιού Cotton+. Τα παρακάτω προνόμια θα τα έχουν ΜΟΝΟ οι συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα:

  • Χρηματοδότηση με δικές μας επιταγές
  • Κλείσιμο της τιμής του συσπόρου όλο το χρόνο με βάση το χρηματιστήριο και την ισοτιμία €/$
  • Εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών
  • Ιδιωτική ασφάλιση παραγωγής, συμπληρωματικής στον ΕΛΓΑ
  • Καθημερινή ενημέρωση με νέα για το βαμβάκι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο μέσω του site μας, των social media και ενός καθημερινού newsletter

ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Η περυσινή χρονιά έδειξε ότι χρησιμοποιώντας κανείς τα προγράμματα που προσφέρουμε μπορεί να πετύχει μια καλύτερη τιμή. Στη Ροδόπη αυτή διακυμάνθηκε από 50 λεπτά για τους παραγωγούς που δεν μπήκαν σε κανένα πρόγραμμα, έως 69 λεπτά σε κάποιους παραγωγούς που εκκόκκισαν για λογαριασμό τους. Πολλοί ήταν αυτοί που πήραν πάνω από 55 λεπτά και αρκετοί πάνω από 60. Όχι ως αποτέλεσμα κάποιας προσωπικής συμφωνίας, αλλά αποκλειστικά μέσω των δικών τους επιλογών. Μόνο επειδή το βαμβάκι τους άξιζε περισσότερο από το «κοινό».

Πιστεύουμε ότι το 2019 ακόμη περισσότεροι παραγωγοί θα ενταχθούν στο Cotton+ και το εισόδημα τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter