Κομοτηναίοι βαμβακοπαραγωγοί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών
Κομοτηναίοι βαμβακοπαραγωγοί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Κομοτηναίοι βαμβακοπαραγωγοί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

A- A+
Μία ιδιαίτερη και περήφανη στιγμή για την πόλη μας και το ελληνικό βαμβάκι. Τρεις Κομοτηναίοι βαμβακοπαραγωγοί μεταφέρουν την εμπειρία τους στον «Χ»

Συνολικά πέντε βαμβακοπαραγωγοί από την Κομοτηνή οι Βασίλης Χάιδος, Θοδωρής Λεφής, Γιάννης Μισαηλίδης, Ραφαήλ Τομζάς και Γιώργος Λύκογλου βρέθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών όπως και στο Ινστιτούτο Βάμβακος στη Νέα Καρολίνα, μέσω του προγράμματος της εταιρίας BASF.

Στο επίκεντρο η Βιώσιμη Ανάπτυξη
Από τις 18 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιείται η 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκειά της παγκόσμιοι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης με δράσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με την ατζέντα του 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στα πλαίσια των συζητήσεων η BASF Agricultural Solution συγκέντρωσε μία παγκόσμια αντιπροσωπεία αγροτών από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η εκδήλωση με τίτλο «United for the Biggest Job on Earth» -Ενωμένοι για την μεγαλύτερη εργασία στον κόσμο- πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και παρουσίασε διάφορες δράσεις αγροτών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Από Νέο Σιδηροχώρι και Αγίους Θεοδώρους… στη Νέα Καρολίνα
Συνολικά πέντε βαμβακοπαραγωγοί από την Κομοτηνή βρέθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών όπως και στο Ινστιτούτο Βάμβακος στη Νέα Καρολίνα. Από το 2015 ξεκίνησε η συγκεκριμένη πιστοποίηση με τους Κομοτηναίους βαμβακοπαραγωγούς, όταν ο όρος sustainability (βιωσιμότητα) δεν ήταν ευρέως γνωστός. «Πιστεύουμε σε αυτό βλέπουμε ότι η αγορά πηγαίνει προς τα εκεί και πλέον είναι παγκόσμια ανάγκη», ανέφερε η Εμμανουέλα Κουρούδη των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων.

Ο παραγωγός βαμβακιού με καταγωγή από το Ν. Σιδηροχώρι Θοδωρής Λεφής σημείωσε πως ήταν ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. «Καταλάβαμε ότι οι δικές μας προσπάθειές γίνονται παγκόσμια και αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη για το μέλλον», τόνισε.

Μεγάλη εντύπωση στον παραγωγό βαμβακιού από τους Αγίους Θεοδώρους Γιάννη Μισαηλίδη έκαναν οι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Αμερική, καθώς και οι οικογενειακές επιχειρήσεις που βρίσκονταν πίσω από την παραγωγή.

Τη δική του εμπειρία μετέφερε στον «Χ» και ο αγρότης Βασίλης Χάιδος, ο οποίος αντάλλαξε απόψεις με τους συναδέλφους του και δήλωσε πως η εμπειρία στην Αμερική θα του μείνει αξέχαστη.

Η ομάδα από την Κομοτηνή επισκέφτηκε και το Ινστιτούτο Βάμβακος στη Νέα Καρολίνα, είδε από κοντά νέες πρακτικές, κομμάτια της δουλειάς που επιδέχονται βελτίωσης με επιστέγασμα την προώθηση της Κομοτηνής και της Ελλάδας στην Αμερική.

Θρακικά Εκκοκκιστήρια, αγρότες και BASF ενωμένοι για την επόμενη μέρα

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει 17 στόχους Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το 2030, με την BASF να δεσμεύεται να τους κάνει πράξη μέσα από τo πρόγραμμα CSF που τρέχει στην Ευρώπη και το e3 που τρέχει στην Αμερική. Έτσι, οι αγρότες θα έχουν έναν τρόπο να μετρούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παραγωγής του βαμβακιού.

Οι πέντε αγρότες από την Κομοτηνή εξήγησαν τις μεθόδους με τις οποίες καλλιεργούν, τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς και τις ιδέες τους και απέδειξαν πως με τις δράσεις τους αυτές αγρότες, Θρακικά Εκκοκκιστήρια και BASF συμβάλλουν με επιτυχία στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Gallery

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter