Οι σποροαποδόσεις βάμβακος και ο ρόλος τους στην ποιότητα ίνας
Οι σποροαποδόσεις βάμβακος και ο ρόλος τους στην ποιότητα ίνας

Οι σποροαποδόσεις βάμβακος και ο ρόλος τους στην ποιότητα ίνας

A- A+

Από τη δυνατότητα έγκαιρης και ακριβούς αποτύπωσης, κυρίως δε δίκαιης αποτίµησης της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος για τους καλλιεργητές, αναµένεται να κριθεί η τύχη της βαµβακοκαλλιέργειας στη χώρα µας, τουλάχιστον κατά τα επόµενα χρόνια.

Έµπειροι και έγκυροι συντελεστές του κλάδου, όπως ο καταξιωµένος καθηγητής, προϊστάµενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος, ∆ρ Μωχάµεντ Νταράουσε, δηλώνουν κατηγορηµατικά ότι το µέλλον του ελληνικού βαµβακιού είναι άµεσα συνδεδεµένο µε τη δυνατότητα των δύο πλευρών, δηλαδή παραγωγών και εκκοκκιστών, να συµφωνήσουν σε ένα µοντέλο άµεσης καταγραφής της ποιότητας του εισκοµιζόµενου βάµβακος και φυσικά της δυνατότητας της αγοράς να ανταµείβει τις καλές προσπάθειες στο συγκεκριµένο τοµέα.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στην Λάρισα τα αποτελέσματα της έρευνας για τις αποδόσεις των ποικιλιών βάμβακος που σποροπαράγονται στην Ελλάδα, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Λάρισα και θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (17:00μμ). Στόχος της έρευνας – όπως αναφέρουν οι διοργανωτές - είναι χάραξη μιας στρατηγικής με εθνικά χαρακτηριστικά για τη βαμβακοκαλλιέργεια ενώ θα αναλυθεί και ο ρόλος που παίζει η καθεμιά στην ποιότητα της ίνας, ενώ θα μελετηθεί η σημασία των πιστοποιήσεων στην κλωστοϋφαντουργία.

Επίσης θα εξεταστούν, οι προοπτικές που διανοίγονται με τη χρήση τεχνολογιών ακριβείας, όπως drones με τη συνεπαγόμενη μείωση του κόστους βαμβακοκαλλιέργειας, θα γίνει συγκριτική αποτίμηση της θέσης του ελληνικού βαμβακιού στη διεθνή αγορά και θα εξεταστούν οι προοπτικές για την τιμή του προϊόντος την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

Στις εσπερίδες αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των σχετικών με τη βαμβακοκαλλιέργεια κλάδων στην Ελλάδα, παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας ενώ προβλέπεται χώρος για συζήτηση και ερωτήσεις.

Την έναρξη των εργασιών της θα κηρύξει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Να σημειωθεί ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα εκτός από την Λάρισα διοργανώνουν αντίστοιχες εσπερίδες στην Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), στις Σέρρες (05 Μαρτίου) και στην Ορεστιάδα (06 Μαρτίου).

Πρώτο θέμα στο βαµβάκι η αποτύπωση ποιότητας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καταξιωµένος καθηγητής, προϊστάµενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος, ∆ρ Μωχάµεντ Νταράουσε, το µέλλον του ελληνικού βαµβακιού είναι άµεσα συνδεδεµένο µε τη δυνατότητα των δύο πλευρών, δηλαδή παραγωγών και εκκοκκιστών, να συµφωνήσουν σε ένα µοντέλο άµεσης καταγραφής της ποιότητας του εισκοµιζόµενου βάµβακος και φυσικά της δυνατότητας της αγοράς να ανταµείβει τις καλές προσπάθειες στο συγκεκριµένο τοµέα.

Σήµερα, τονίζει ο έµπειρος καθηγητής, ο τρόπος µε τον οποίο τιµολογείται το βαµβάκι, αφενός δυσκολεύει τη θέση του στις διεθνείς αγορές, αφετέρου αποβαίνει σε βάρος των καλών και φιλότιµων καλλιεργητών.

Ο µέσος όρος στον οποίο προσεγγίζει η ποιότητα και η ίδια τιµή µε την οποία πληρώνονται σχεδόν όλοι οι παραγωγοί, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο βαµβάκι της χώρας µας να δυναµώσει τη σχέση του µε τους παραγωγούς και να προσεγγίσει από καλύτερη θέση τις διεθνείς αγορές.

Το ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος αποτίµησης της ποιότητας, δηλώνει στο Agronews ο κ. Νταράουσε, δηλαδή, αν θα προκύπτει από τις παραδόσεις του συσπόρου ή αν θα βασίζεται στο εκκοκκισµένο βαµβάκι (µπάλα) είναι κάτι που θα πρέπει να το συµφωνήσουν οι εµπλεκόµενοι. Οι αρµόδιες αρχές και οι τεχνοκράτες του κλάδου έχουν προτάσεις.

Ο κ. Νταράουσε βλέπει µε καλό µάτι «χαραµάδα» των προπωλήσεων που έχει ανοίξει, κυρίως από γνωστό εκκοκκιστήριο της Βόρειας Ελλάδας, εκτιµά ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει µε κάποιο τρόπο να αποσαφηνισθεί, να επιτρέπει την πρόσβαση όλο και περισσότερων παραγωγών και να είναι ασφαλής ή τέλος πάντων να συνοδεύεται από δικλείδες ασφαλείας για όλες τις πλευρές. Κι εδώ όµως, η δυνατότητα αποτύπωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραδιδόµενου προϊόντος, έχει τη σηµασία του. Ο κ. Νταράουσε βλέπει σαν ένα πρώτο καλό βήµα τη λειτουργία της ∆ιεπαγγελµατικής του Βάµβακος, όπως και τις έρευνες - αξιολογήσεις που έχουν γίνει γύρω από τις ποικιλίες που παράγονται στην Ελλάδα, εκτιµά δε ότι τα στοιχεία αυτών των ερευνών θα πρέπει να είναι στη διάθεση όλων των εµπλεκοµένων και δη των παραγωγών. Ακόµα καλωσορίζει, τη «χείρα συνεργασίας» που έτειναν πριν από λίγες µέρες πέντε οργανώσεις παραγωγών της Θεσσαλίας και βλέπε σηµαντικά περιθώρια βελτίωσης του καθεστώτος του βάµβακος, εφ’ όσον αποδεικνύεται τοις πράγµασι η πίστη σ’ αυτού του είδους τις συνεργασίες.

Έρευνα ποικιλιών και αποδόσεις εγχώριας σποροπαραγωγής 2016 - 2017

 

Κατάταξη των ποικιλιών σε τρεις οµάδες, βάσει των τιµών του micronaire, του µήκους της ίνας και της αντοχής αυτής, όπως επίσης και των αποδόσεων σε ίνα:

Το ελληνικό βαµβάκι µπορεί και σε πιο απαιτητικές αγορές

Η ελληνική σοδειά έχει τις περγαµηνές για να χτυπήσει πιο απαιτητικές αγορές. Παράλληλα, οι υποδοµές για εξαγωγή είναι σηµαντικά καλύτερες σε σχέση µε ανταγωνιστικές χώρες, ενώ η διάρκεια παράδοσης των εµπορευµάτων είναι µικρότερη. Όπως έχουµε δει ακόµα και η δύσκολη αγορά της Κίνας είναι ανοιχτή να αγοράσει τη σοδειά µας, µε την προϋπόθεση πως θα φορτώσουµε λευκά και ποιοτικά βαµβάκια. Ζούµε σε ένα διεθνές περιβάλλον και θα πρέπει να εναρµονιστούµε στα διεθνή πρότυπα, προκειµένου να µπορέσουµε να ανταγωνιστούµε τα βραζιλιάνικα ή και τα αµερικανικά βαµβάκια. Οι αγορές της Άπω Ανατολής έχουν δείξει πως επιθυµούν να έχουν το βαµβάκι µας στο χαρµάνι τους.

Όσον αφορά τον νούµερο ένα πελάτη µας εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή την Τουρκία, αρκετοί µιλούν για τέλος εποχής και όχι απλά για µια διαφορετική χρονιά. Ακόµα κι αν ξεπεραστούν τα πολιτικά τερτίπια, το τραπεζικό σύστηµα της γειτονικής µας χώρας δείχνει να δυσκολεύεται να στηρίξει την κλωστοϋφαντουργία της µε χαµηλά επιτόκια και πιστώσεις. Οι περισσότεροι έµποροι αναµένουν τους Τούρκους κλώστες να µπουν δυναµικά στην αγορά µας µάλλον προς την άνοιξη. Θα πρέπει βέβαια να σηµειωθεί ότι όσο οι Τούρκοι εκκοκκιστές προχωρούν σε εξαγωγές της σοδειάς τους (πρόσφατα πωλούν στο Πακιστάν), λογικά τόσο πιο γρήγορα θα αναγκαστούν τα κλωστήρια να προβούν σε εισαγωγές, καθώς παραµένουν ελλειµµατικοί σε βαµβάκι. Για τη χώρα µας οι τουρκικές εξελίξεις προκαλούν τις εξής επιπλοκές: Από τη µια µεριά οι Τούρκοι κλώστες δεν αγοράζουν τα βαµβάκια µας µε τη δυναµική του παρελθόντος, γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις φορτώσεις και τη ρευστότητα στην αρχή της σεζόν. Από την άλλη, οι φτηνές προσφορές τουρκικής σοδειάς  πιέζουν την αγορά του φυσικού προϊόντος σε χώρες της Ανατολής.

Αύξηση στη ζήτηση ίνας µέχρι το 2025 λέει η ICAC

Η συνολική ζήτηση για ίνες θα φτάσει ως το 2025 τους 121 εκατ. τόνους, γεγονός που αποτελεί µια σηµαντική ευκαιρία για τον τοµέα του βάµβακος. Την παραπάνω εκτίµηση έκανε η γραµµατεία της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής Βάµβακος (ICAC), σε συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Για τη σεζόν 2018/2019 τα παγκόσµια αποθέµατα αναµένεται να µειωθούν, οδηγώντας σε µια σταθεροποίηση ή ακόµα και µικρή αύξηση των τιµών µέχρι το τέλος της περιόδου, σύµφωνα
µε την ICAC.

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter