Στη Σανγκάη για το πιστοποιημένο βαμβάκι τα Θρακικά Εκκοκιστήρια
Στη Σανγκάη για το πιστοποιημένο βαμβάκι τα Θρακικά Εκκοκιστήρια

Στη Σανγκάη για το πιστοποιημένο βαμβάκι τα Θρακικά Εκκοκιστήρια

A- A+
ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
Έγιναν πάρα πολλά ειδικά πάνελ, για επιμέρους ζητήματα όπου μέρος πήραν και οι Θρακιώτες εκκοκιστές

Πριν λίγη ώρα έληξε το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο για το βαμβάκι που παράγεται με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, που έγινε φέτος στη Σανγκάη της Κίνας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν άνθρωποι του βαμβακιού (παραγωγοί, εκκοκκιστές, εμπορικοί οίκοι, κλωστήρια, αλλά και εταιρείες ρούχων) από όλο τον κόσμο. Από την Ελλάδα συμμετείχαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

Οι εξελίξεις στον τομέα, καθώς και οι απαιτήσεις του καταναλωτή, που θέλουν κατά την παραγωγή των ρούχων τους να λαμβάνεται σοβαρά και αποδεδειγμένα υπόψη το περιβάλλον, οι παραγωγοί, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, συζητήθηκαν διεξοδικά. Έγιναν πάρα πολλά ειδικά πάνελ, για επιμέρους ζητήματα.

Το βασικά θετικά συμπεράσματα που εμείς βγάλαμε είναι:

  1. Αυξάνεται συνεχώς η ποσότητα του βαμβακιού που παράγεται πιστοποιημένα με τις βέλτιστες πρακτικές (δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε η εξαίρεση)
  2. Η ζήτηση από τους καταναλωτές για ρούχα που παράγονται από τέτοιο βαμβάκι αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα αφότου άρχισε να γίνεται κατανοητό το πρόβλημα που δημιουργούν στους ωκεανούς και το περιβάλλον οι μικροΐνες από τα συνθετικά ρούχα και
  3. Όλο και περισσότερες εταιρείες ρούχων δεσμεύονται ότι θα χρησιμοποιούν πλέον μόνο πιστοποιημένο βαμβάκι.

Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ήταν η Benetton και η GAP που προστέθηκαν σε αυτές που δηλώνουν ότι ως το 2025 θα χρησιμοποιούν μόνο βαμβάκι που θα παράγεται από βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Το παγκόσμιο συνέδριο του 2020 θα γίνει στην Πορτογαλία.

Πηγή: Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter